måndag 18 augusti 2025

Libanesiska röror

Lebnehröra


För denna röra vill du hitta ett paket Lebneh, yoghurtbaserad färskost, på din lokala orientlivs.  Jag har använt den till höger, men det finns säkert många andra bra.
  • Plocka bladen från 10 kvistar färsk mynta och grovhacka. 
  • Finhacka 2 klyftor vitlök.
  • Blanda med lite olivolja, salt och peppar.
  • Ha i 2 dl lebneh och 3 dl yoghurt och rör om. 
  • Smaka av med mer salt, peppar, mynta om det behövs.

  


Tahinisås
 
Tahini är en utmärkt ingrediens för emulsioner. Om du vill göra en slät sås, se till att skaffa en burk slät tahini från din lokala orientlivs och rör om/skaka vid användning så att den inte skiktar sig.
  • Blanda 1 dl tahini med saften i en citron (2-3 msk) till en jämn massa.
  • Alt 1: Rör i finhackad vitlök och 1 dl vatten för en vitlökssås.
  • Alt 2: Rör i 1 dl turkisk yoghurt för en frisk sås.
  • Smaka av med salt och garnera med färsk persilja.

 

Enkel Hummus

Det är svårt att få till en riktigt slät hummus på egen hand. Som tur är finns troligen färdig kikärtspasta på konservburk på din lokala orientlivs. Den håller länge och är enkel att använda. 


  • Blanda 1 msk olivolja, 1 krm salt och 3 msk slät tahini i en skål.
  • Alt 1: ha i 1 tsk sjukrydda eller bara mald rostad spiskummen. 
  • Alt 2: ha i 2 klyftor vitlök eller 1 tsk sambal för en kryddig hummus.
  • Blanda din bas med innehållet i en burk kikärtspasta (ca. 400g).
  • Smaka av med mer tahini och salt. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar