torsdag 17 april 2014

Konspirationspartiet - gulligt men oroväckande

”Vår avsikt är att naprapater, akupunktörer, kiropraktorer, homeopater och andra alternativmedicinare ska bli erkända i svensk hälso- och sjukvård” - Lena-Maj Anding, gruppledare för mp i Stockholms läns landsting

Nidbilden av en miljöpartist ges utmärkt av Tim Minchin. Det oroväckande är att den stämmer på ett antal personer i partiets ledning.

Läs gärna vetenskap och forsknings lustmord, det är värt det: 
http://www.vof.se/folkvett/ar-2005/nr-2/miljopartiet-och-vetenskapen/

Exempelvis en motion från 2004: "Det innebär att samtliga konventionella mediciner måste receptbeläggas, eftersom dessa består av syntetiska ämnen och kemikalier som automatiskt är giftiga för kroppen"

Eller Per Gahrton: " [det har] länge rått våldsamt motstånd mot att pröva nya former för vård fullt öppet och med de berördas medverkan. Myndigheterna har bekämpat THX och annat som betecknats som kvacksalveri med oerhörd kraft; antroposofernas Vidarklinik har tidigare vägrats tillstånd för att injicera sina naturmedel och har tvingats slåss för varje preparat, varje piller."

Detta är inte heller bara löst prat utan mp har lyckats ge pengar till antroposofer och amalgamkonspiratoriker.

Detta skrevs 2005, hur ser det ut idag? I miljöpartiets senaste partiprogram, även om detta är väldigt vagt formulerat, kan man se antydningar:

 "För att öka kunskapen och förståelsen för komplementär medicin bör sjukvårdspersonal inom den offentliga vården ha möjlighet till utbildning om komplementär behandling."(alternativmedicin),

"Den vård som bedrivs av ideella krafter bör tillvaratas och uppmuntras. Landstingens möjligheter att skriva direktavtal med idéburna organisationer ska vara goda." (Vidarkliniken och dylikt) 

"Miljöpartiet vill också att arbetet med att använda alternativ till läkemedel, exempelvis motion på recept och psykoterapi, fortsätter att utvecklas då läkemedelskonsumtionen i dag är ett problem både för patientsäkerheten och miljön." (möjligtvis en referens till alternativmedicin)

Av de omnämnda i artikeln ovan sitter nu Gunvor C. Erikssoni riksdagen och är talesperson för jämställdhets- och folkhälsopolitik.. Jan Lindhom sitter även i riksdagen och har beställt en utredning om chemtrails av rikdagens utredningstjänst. En konspiration han inte är ensam om i partiet. Så 2/20 ledamöter är bevisat foliehattar. Före detta språkrör och styrelseledamot i El-överkänsligas förbund Lotta Nilsson Hedström sitter nu i kommunstyrelsen i Tomelilla och kandiderar till Europaparlamentet. Ingegerd Saarinen är den enda omnämnda miljöpartisten i reportaget som inte verkar ha gjort fortsatt karriär inom partiet, henne hittar jag ingen information om på MP:s hemsida.

Det vi ser är antagligen bara krusningar på ytan, om dessa personer kan fortsätta att göra karriär och klättra i partiet så antyder det att folk runtomkring dem inte tycker att de är galna. Michael Barkuns forskning antyder att den som tror ofta tror på flera, något som verkar vara fallet med t.ex. Lindholm. Vilka andra konspirationsteorier tror miljöpartiet på?